Friday, February 21, 2020

Pitbull Story

Cerpen Bunda : Berkarya hanya bila jiwa kacau

Sebuah kisah kerajaan di mana segalanya diperintah oleh anjing. Daripada raja sehinggala pak menteri, dayang dayang pewara, biduanda, hamba rakyat jelata semuanya anjing. Macam macam jenis, tapi yang memerintah tu sejenis PitBull. Raja Pitbull ( a.k.a anjing baka ni la ) sangat lah garang. Meleleh air liur kalo tak kena gaya. Sekali menyiat sampai ke tulang tak ada sisa. Menteri pasola anjing semua tak berani nak lawan tokey dengan Raja Pitbull ni. Raja Pitbul punye ratu hati dia ialah Queen Pomeranian ( sejenis baka anjing lawa nak mampus). Kisah percintaan Raja Pitbull dengan Queen Pomeranian ala lebih kurang macam citer Princess Disney juga la. Cuma beza nyan Queen Pomeranian ni jadi rebutan antara Pitbull, German Sherpard, Husky, Great Dane. Huh, pergaduhan rebutan yang menumpahkan darah pahlawan ( ceh, exaggerate  sungguh ). Akhirnya Raja Pitbul yang menjadi juara sekaligus menambat hati Queen Pomeranian. Tamat flashback story.

Terkini Raja Pitbul merasakan bahawasanya sudah tiba masa untuk dia pergi mencari diri. Iyelah kan bila dah berada di puncak kejayaan  ni walaupun rasa macam serba serbi ada. Harta melimpah, queen lawa, negeri makmur rakyat mewah tapi jauh di sudut hati Raja Pitbul macam ada something missing inside his heart. Sugul baginda dua tiga hari ni sampai sup tulang favourite pong tak abis nak makan. Queen Pomeranian juga berasa hairan. Apa yang mengganggu fikiran hubby tercinta. Eh, takkan pasal dorang masih belum ada cahaya mata untuk mewarisi tahta. Queen Pomeranian masih belum bunting walaupun dah bertahun-tahun anniversary.

Semasa berdua lebih baik, slowly Queen Pomeranian berbisik di telinga hubby nya..

“Babe, I tengok u unhappy je 2, 3 hari ni. Why babe? I sudah gemok ke? “

Raja Pitbull pandang wifey nya atas bawah.. Berkerut seketika : “Beta tengah sugul dia bleh buat lawak plak. Nasib baik lawa, lawak tu boleh terima”

“No honey. I’m ok je”

“Babe, don’t lie to me. I tengok ekor u gerak gerak camtu pong dah tau u punye hati takde senang. Now tell me my king.”

“I feel …. “ Raja Pitbull diam.. masih berfikir fikir patut ke tak patut cakap.

Queen Pomeranian rasa gundah. Karang dia minta nak mengawan dengan breed lain, sedih queen. Tau la takde anak lagi. Tapi takkan sebab itu nak ngawan lain. Oh, minta minta la jangan nak request yang itu.
“Babe… cakaplah. I sudi dengar.. “ dup dap dup dap berdenyut jantung Queen Pomeranian.

“Honey, I rasa I nak gi mengem….."

“wan…. “ Queen tunggu je perkataan “..wan” di belakang tu muncul.

“Mengem…..bara” sambung Raja Pitbul..

“Fuuhh, mengembara.. Nasib baik bukan mengawan..” Queen sedikit lega tapi terkejut juga.

“Mengembara…? Jeng jeng jeng. Ke mana?... Jeng  jeng jeng… Kenapa?.... Jeng jeng jeng” Tanya Queen Pomeranian impatiently.

“Honey, I feel u, I feel glory, I feel everything. But deep inside I feel empty, I feel nothing.. That’s why, I nak mengembara. Mencari jatidiri Pitbull yang hilang.” Raja Pitbul menjawab dengan emosi. Tisu juga baginda dalam diam. Ingatkan garang memanjang.

“Babe, u nak mengembara dengan siapa? Sekor sekor ke? I bimbang kan u sekor sekor keluar nanti” Queen meluahkan rasa prihatin.

“I need to this alone. I nak mengembara di padang pasir. Jangan halang I. Sepeninggalan I nanti U in charge la tahta ni. Suka ati u la nak wat camne. Nak demokrasi ke, monarki ke, republic ke, . All is urs, bukti bahawasanya cinta I pada U setakat bagi tahta takde hal. Small matter my honey” Offer yang diberi oleh Raja Pitbul tu membuatkan Queen Pomeranian panasaran. Shud I be happy or shud I worry? Ni dah macam bagi wasiat je ni. Dalam kerisauan dan kegundahan Queen Pomeranian menerima keputusan Raja Pitbull dengan berat hati.

Raja Pitbul memanggil semua menteri pasola berhimpun di balai penghadapan. Semua menteri bersegera berhimpun.

“Ampun tuanku Raja Pitbull yang hebat. Gerangan apakah halnya Tuanku men”summon” kami as at 3.00am ni?” PM Border Collie bertanya on behalf.

“Sorry memanda sekalian beta mengganggu kalian sleeping beauty. Beta ada announcement penting nak buat ni” Raja Pitbull mengeluarkan perintah.

Semua menunduk dengan penuh tekun mendengar  titah Raja Pitbull.

“Tomorrow, beta nak keluar mengembara di padang pasir. Tak pasti bila nak balik. So dalam sepurnama kalo takde berita tentang beta, menyusul la kalian. So, sepeninggalan beta nanti tahta ni hand over kat Queen Pomeranian. Just follow her instruction and instagram. Also the Tweeter. Queen akan banyak bagi instruction dalam tu. Rajin rajin la buka Tweet. Beta pun akan Like juga.”

Semua menteri terkejut. Tapi tetap akur dengan perintah Raja Pitbull. Besoknya selepas matahari terbit, Raja Pitbull bersiap siap melengkapkan diri baginda untuk memulakan pengembaraan yang julung julung kali dilakukan sendirian itu. Beserta dengan kelengkapan asas selepas bertukar tukar pesanan dengan Queen, comolot etc bagai, Raja Pitbull memulakan ekspedisi mencari dirinya.

Hari berganti hari berganti pekan hinggalah genap sepurnama Queen merindui hubbynya. Check instagram dan tweeter pun takde update. Last checked in kat oasis padang pasir  mana ntah. Itu pun dua pekan sebelumnya. Teringat pesanan Raja Pitbull, kalau sepurnama tak ada khabar berita pergilah menyusul. Tanpa bertangguh Queen Pomeranian memanggil PM Border Collie mengumpulkan skuad elit anjing pengesan terbaik untuk menjejak hubby Raja Pitbull iaitu Liutenant Golden Retriever untuk menjejaki Raja Pitbull.  Golden Retriever berjaya menyusul dan menjejaki Raja Pitbull malangnya ketika tiba di sana, di dapati Raja Pitbull sudahpun mangkat. Dalam kondisi perut kembung, lidah terjelir. Harta perbendaharaan tidak terusik. Panas terik kawasan kering kontang. Botol air bekalan masih penuh. Bekalan makanan pun masih lagi mencukupi. Ubat ubatan pun masih ada. Tiada unsur unsur rompakan berlaku.

Soalannya; Apakah punca kematian Raja Pitbull? Sesiapa yang dapat memberikan hampir tepat dengan skema jawapan bunda, mereka itu adalah genius. Jangan bagi jawapan sudah sampai ajalnya. Itu tidak dikira. Aher aher aher… ^_^


Sekian…

Thursday, September 26, 2019

Term “Express…”

Hola everybody. Dah lama tak bersiaran di sini. I pun selalu takde inspirasi nak taip topic apa. Hari ni kita crita topic express. Iye la, zaman sekarang semua perkara nak kena express. Lebih lebih lahi untuk ibu yang bekerja. Semua perkara nak kena siap cepat, langkah pun kena pantas. Point kat sini sebagai ibu yang bekerja selalu rasa nak sediakan menu menarik untuk santapan keluarga. Selalu ada kekangan masa tak sempat nak itu nak ini. Kadang balik dah kepenatan nak sambung layan anak anak, suami, masak dan etc.

                I pun tak menafikan ada juga mengalami situasi sebegitu. I suka masak. Selalu nak cuba masak masakan yang I tak pernah cuba. Maksudnya mencuba resepi baru,  mengolah resepi mengikut barang yang ada kat rumah. Lebih lebih bila dah anak anak yang masih kecil, masa memasak kat dapur kena compress jadi sesingkat mungkin untuk siapkan hidangan supaya dapat cepat makan. Sangat sangat challenging tau kalau nak masak sambil kena perhatikan anak anak kat depan sedang buat apa especially kalau ada nak yang tengah aktif merangkak plus suka pula mengutip benda untuk dimasukkan ke mulut. Tengah potong bawang tiba tiba anak dah amik habuk lagi 3 saat dia terus nak masukkan ke dalam mulut. Bergegas la si ibu berlari- lari menjerit jerit “ No…!” dengan harapan anak tu tak masukkan ke mulut. Tapi tau lah kan budak kecik, apa dia kisah. ^_^!

                So bila namanya express ni, tempoh memasak kat dapur bagi seorang ibu yang ada beberapa anak kecil ni semestinya kenalah singkat. Masa ni term supermom, multitakingmom, dan macam macam term lagi akan jadi motivation factor bagi seorang ibu bila nak masak. I la salah sorang yang macam tu. Bila I masuk dapur sekarang, segala teknik resepi orang orang dulu kata nya resepi tu boleh jadi aunthentic  or resepi padu I kena lempar jauh jauh kalau process dia sungguh complicated dan renyah. I takut tak boleh nak cope masa memasak dengan melihat anak anak. But still kalau nak makan benda benda macam tu, I kena come out with alternative copypaste look alike resepi tapi guna cara express.

                Kalau I masak lauk berkuah seperti kari, varuval, kurma, sup, sambal, rendang,  tomyam, kuah percik mcm ayamas, perapan ayam, etc, I akan blender sekali dengan minyak bersama dengan bahan bahan kisar. I tak guna air. Based on observation kalau blender ni dengan air, for me dia amik masa lama untuk pecah minyak. Plus, terpercik percik ke dapur I tak suka. Dan berisiko kalau I masak sambil dukung anak. Solution blender dengan minyak, rempah tu kurang memercik plus dia cepat masak. Mengikut kajian I la bila di dapur I suka observe kaedah mana paling cepat dan sedap.

                Kita kena tanamkan dalam diri yang memasak untuk keluarga ialah satu perkara yang menyeronokkan. Lebih puas hati bila lihat ahli keluarga makan dengan berselera. Pujian tu datang ke belakang la, bukan hadap sangat dengan pujian. Walaupun I ni suka memasak, I makan pun tak seberapa. Mungkin sebab dah ambil bau kot.

                So kat sini I nak highlightkan kita sebagai ibu yang bekerjaya ni tak perlu rasa rigid sangat nak memasak follow resepi bagai nak stress. Just go with the flow, cooking with your heart. Dalam resepi  ade barang A, dan  kat rumah xde barang A, tak perlu pening pening, pakai apa yang ada. Kalau yang tak berapa biasa di dapur , ambil masa bersesuaian dengan diri. Masak tak perlu pressure. Takperlu nak potong bawang secantik mungkin, kalau kopek bawang ade tertinggal selapis kulit, xpe.  Tak mati pun kalo ade selapis kulit bawang terlekat. Let it be je. Bukan nak masuk pertandingan masterchef. Cuma agak agak la kalo tak kopek lansung.. ^_^

                Kalau orang kondem gaya atau cara kita masak masakan tu salah, tak payah kita rasa down sangat. Mana yang rasa boleh ambil panduan tu kita ambil lah. Orang yang suka kondem tu kadang kadang lagi teruk daripada kita pun. Iyelah, salah sendiri tak pernah nak mengaku. Salah orang laju je dia marking. Orang macam ni kalau sakit tengkuk pun dia salahkan bantal. Jadi, kita biarkan dia terjun dengan labu labunya. Dan biarlah kita berbahagia dengan cara kita, betul tak? Kalau kita rasa nak masak gulai ikan, ikan tu nak masuk dulu ke kemudian ke, suka hati la sebab kita yang akan makan kan? Pendapat orang yang kondem tu tak penting nak masuk kamus sentap hidup kita. Yang paling penting ahli keluarga kita gembira bila makan masakan kita.


Sekian dulu la…

Wednesday, March 20, 2019

I should throw in the Muzium

Siri repek entry hari ni I nak membebel pasal PC tempat keje I. Seriously I nak  komen memang patut kena letak kat muzium. Uollz bygkan lah, sila tengok screenshot ni. OS yang dipakai masih lagi XP… Hallooooo, XP tahun 2002  dear ladies and gentleman. Sekarang ni dah tahun  2019. Tahun depan dah Wawasan 2020 ( eh, masih ada lagi ke?).  I sebagai alumni Computer Science course / programming merasakan ke”M.A.L.U”an yang teramat besar kerana terpaksa mengkhianati ke oldskoolan OS fan follower. I dah OUTDATED thanks to my company. T_T


Hari hari I kena update MIS team ( IT team la ) untuk kasi tau bahawasanya my PC always IP Conflict dgn Huawei Technologies.  Tah sape punye hp pegi rembat my IP address. So hari hari clash. Nak buat keje sangkut, browsing sangkut, emailing sangkut and ezektra. Kejap ya, I pause entry dulu. I siapkan my kerja hakiki b4 I sambung entry bebelan. I’ve got a lot of stuff nak bebel. Paused at 9.36am

Now resumed at 12.08pm. V dah pun keluar lunch awal. Dia akan jaga balik time 1pm masa orang lain keluar lunch. Meanwhile sebelum  ada orang ganti, I dulu yang ganti sekejap. But selalu nya tak sekejap la dan I selalu generous cover sampai nak masuk lunch. Kalau I takde keje takpela. Ok cut pasal polanah ni. What ever her attitude yang kurang baik tu I hadap je la dulu. Kifarah akan ada. U buat orang macam tu, tak consider orang banyak tolong, fikir diri sendiri aja, tak apa lah. Buat orang kecil hati, u take it la. But balasannya dapat kat sudut lain. Dapat boss yang akan bagi lagi banyak keje, dapat pressure yang tah apa apa, buat apa-apa orang tak appreciate, those thing la u akan dapat. I tak rugi apa apa. Niat I selalu nak mudahkan semua orang. Tapi kalau orang suka buat susahkan orang, akan mendapat la. Tak perlu nak membalas. Sendiri akan dapat mende mende tak best. Myself is chill chill je.

Sila fahami kadang kadang I rasa nak meroyan bila time nak cepat, ada hal nak buat keje, pada time tu juga PC tak boleh pakai. Stress gak untuk bende bende yang tak perlu. Mula la nak diver t perasaan tak puas hati dengan melihat lihat di hp. Tup tup itu time juga boss nak lalu. Maka berlakulah cengkerik di situ 3X krik. Pada fikiran boss, staff ni asyik tengok hp aje. Asal lalu je tengok hp, asal lalu je pandang hp. Padahal baru sentuh tak sampai seminit. Baru nak bace komen pertama makcik bawang. Tak sempat nak Like lagi. Dah kantoi di situ.. Puncanya ialah PC with IP address conflict and it caused me another conflict.  Padan muka diri sendiri ^_^


Friday, March 15, 2019

Kerbau Chicken Wing


Semalam I masak chicken wing. Terliur nak makan chicken wing pasal tangan ni gatal melayari foodporn chicken wing. Daya tarikan tu buat rasa macam nak makan plak. Nak beli chicken wing kat pizzahut or dominos I rasa I punya chicken wing lagi win kot. Ahahaha masuk bakul lagi… Opkoz, edisi mengangkat diri sendiri adalah menjadi kewajipan diriku setiap kali mendraf posting. It’s my trademark. ^_^ !!

Betul wey I cukup tak berkenan bila mana tengok chicken wing yang dijual macam kat dominos ke, pizzahut ke, or any kafe hipster yang harganya boleh potong kaki sebelah. Harga mahal tapi makanan takde roh. I akan rasa kuciwa yang amat kalu bayar mahal, tetapi rasa tak berbaloi. Senang citer homemade is always the best. Citarasa kita kan.

Berbalik pasal chicken wing semalam. Mula mula I nak plan buat chicken wing yang pedas gilbab. Tapi mikirkan yang suami ni tak boleh makan pedas sangat, ok la I kira bertolak ansur kurangkan pedas tu. Jadi antara hasil googling recipe, I berkenan buffalo style chicken wing recipe. Check ingredients nak kena pakai hotsauce, cayenne, paprika, garlic powder. Ah malas + mahal nak beli sekali harung. Natang kat atas tu harganya bukan MURMUR weyh nak plak minggu minggu sengkek, setiap sen bernilai. So I come out with the lampu idea ubah suai from Buffalo Chicken Wing, I plan jadikan Kerbau Chicken Wing. Why kerbau? Spt kerbau bermandikan lumpur begitu jugalah chicken wing tu bermandikan sos sos campuran yang I campak campak gaul sebatikan dengan quantity nya main agak agak aje.

Kat giant I Cuma beli chicken wing dekat 1kg++, pasal ahli keluarga ramai. Bapak mertua, adik ipar 3 orang, suami, I and anak. Mak mertua takde, pegi overnight rumah mak dia kat KL. Family tu memang hantu chicken wing. So memang tak boleh la beli sikit. Pastu topap 2 items sos I beli untuk lengkapkan resepi spontan mari. I beli Life BBQ sauce dan Kewpie Honey mustard ( I bru perasan kewpie keluarkan honey mustard & must try). I ni fan LIFE & KEWPIE.

Resepi dia untuk rumah I tak susah la, pasal additional ingredients lain dah ada. & I pretty sure barang barang ni tak semua orang ada. So I selalu praktiskan setiap resepi yang I hasilkan semua benda memang dah ada kat rumah. Jimat belanja. Hahaha

Resepi Kerbau Chicken Wing. Letak sendiri agak agak ye…

  • -          Honey mustard
  • -          Cili padi merah
  • -          Garlic
  • -          Ginger
  • -          Olive oil
  • -          Life thai sauce cili
  • -          Life BBQ sauce
  • -          Mahsuri kicap pedas
  • -          Mahsuri sweet & sour sauce
  • -          Maggie secukup rasa
  • -          Arabic cream cheese ( yang ni ada pasal mertua beli kat mekah masa pergi umrah bln lps)
  • -          Kraft cheddar spread (yang ni ada pasal mertua beli kat mekah masa pergi umrah bln lps)
  • -          Black pepper-           

  • ·         Semua bahan ni diblend sekaligus. Lepas tu lumpurkan chicken wing tu dalam bekas yang boleh tampung jumlah Cikenwing.

  • ·         Ambil tray bakar, alas dengan aluminium foil, splash dengan minyak zaitun sikit. Aturkan chickenwing tu atas baking tray, splash lagi on top of cikenwing tu utk kasi dia berkilat.

  • ·         I nye resepi ni tak yah nak perap. Boleh bake terus. Suhu oven I 250 C selama 35 – 40 min bergantung tahap kepanasan oven masing masin

  •       Overal chicken wing ni akan rasa pedas pedas manis masin masam secukup rasa. 

Monday, January 7, 2019

hAppY nEw YeaR 2019 !!


Happy New Year 2019!! This my first entry for this year, yeah? Of course everytime masuk new year je, ada azam baru. For me, takde sangat azam tu. I just go with the flow. Tahun ni anak bertambah jadi dua. I dah ada anak sepasang. Nadrah & Zaeem. Memang challenging & life agak sibuk.

Masa cuti new year pun I tak ke mana mana holiday vacation. Tak pasti plak dalam tahun ni apa plannya. My hubby just getting a new job.  Listing untuk to do all the year pun tak buat. CUma on January, my weekend is fully occupied with relative’s wedding.

Around Mid February nanti InshaAllah kalau tak ada aral, my in laws dengan adik adik ipar akan menunaikan umrah. Since that Zaeem masih belum dihantar ke nursery plus in laws yang look after dia, I kena request my mom to come over for Zaeem. I hope my mom will able to come. If not memang kepayahan yang amat. Dorang pergi umrah for 12 days I suppose. Also February is our 3rd anniversary jatuh plak on 2nd day CNY. My office tutup seminggu. Hooray!! Buley balik kampong gajah

On March pula tentatively my 3rd little bro ( Ekhwan ) akan menamatkan zaman bujangnya dengan gadis pilihan hati. Majlis most probably is a simple aja. Buat kat Kelantan. Plus akan diadakan satu majlis combine both pihak. Persiapan untuk majlis as far as I know belum lagi ada buat. That one I leave to my brother la how he wants us to help.

On April plan been expecting another newborn from Angah’s  wife. Their 2nd baby. Iman ( my nephew) will becoming a big bro. In addition April also is my birthday. Now I ade gang la dengan my newborn nephew.


On May onwards belum ada apa apa schedule yet. Nevermind if necessary I’ll be updating it. That’s all for now. 

          

Thursday, December 27, 2018

Satu memori terungkap


Di balik memori yang tiba tiba menerpa daku terkenangkan satu nama…. Nazihah. Dia seorang yang matang pada usia 10 tahun. Kematangannya melangkau usia remaja. Ketinggiannya melebihi murid murid biasa. Tahi lalatnya di bawah mata. Senyumannya ceria. Kesayangan cikgu N ( I terlupa nama). Peminat tegar kumpulan Slam sama dengan cikgu N.

Setiap kali I berkelakuan kurang matang, biasala perangai budak budak 10 tahun matang tahap mana kan. Nazihah akan sound I tak matang.

“Well, I’m 10 years at that time rite?” Kami berdua berkawan baik dengan seorang lagi bernama Syikin Nizal. Dia anak pengurus Risda. I pada ketika  sangat sangat BFF dengan Syikin Nizal hingga ke satu tahap akan cemburu jika Syikin Nizal melayan Nazihah lebih daripada I. My childhood bff which now separated whereby salah satunya perpisahan abadi dan satu lagi tak pasti bila bertaut kembali.

Kami berpisah mengikut haluan masing masing selepas tamat UPSR. Nazihah  dan Syikin Nizal mengikut keluarga berpindah. Masa tu handphone, FB, Internet belum popular maka kami tak dapat menyambung silaturrahim. Alamat ntah di mana. Nazihah pada ketika itu I sempat bertanya khabar from time to time melalu adiknya yang dipanggil Mekna. Katanya kakaknya tak berapa sihat. Until one time I terima berita from adiknya Mekna bahawa Nazihah sudah tiada lagi. Dari my memory yang sudah kian samar samar, I tak perasan since bila dia sakit. As one of so called her bff, I tak pasti sampai level mana I ambil berat pada dirinya. Am I being awful?


Syikin Nizal , well I don’t know what happen to her? Hidup lagi kah? Ntah ingat lagikah dia pada diri ini? Mungkinkah sudah berkeluarga. Beranak berapa? Tinggal di mana? Kadang I cuba juga randomly cari that name melalui Pakcik Google. Sayangnya belum ada rezeki untuk terjumpa. Mungkin suatu masa jika diizinkan sang Pencipta. 

Friday, September 14, 2018

Homemade Food

One of my hobby is cooking. Apa apa jenis masakan kalau within my power I akan cuba buat. If susah sangat or complicated sangat resepi, I akan derhaka bagi nampak senang dan mudah. I selalu pegang kata kata my mom, resepi ni kita yang buat, bukan dia yang buat kita. ^_^.  Make sure saat saat anda derhaka kepada resepi itu pastikan alternative nya sedap. Kalau derhaka pastu tak sedap tak guna juga kan? Haha.               

A few of dishes kat bawah yang I upload picture, actually sangat la mudah untuk dibuat. Buat sambil chill chill bak kata my husband. Buat tenang tenang dan santai. Itu juga lah my prinsip bila nak memasak kat dapur. Kadang kadang tak sedar yang I dah spend almost few hours just to complete my dish. Last time I pernah spend masa untuk buat sushi for almost 4 hours. Kegilaan apekah itu. But its okay, the satisfaction is there. Puas hari bila makanan habis. Bila everbody complimented cakap the food is delicious. Please make again yaa.. Haha. I ingat masa buat sushi dulu guna half kilo beras sushi jenama Sumo, I boleh dapat 100pcs sushi beraneka rupa. Kalau makan kat Sushi King, tak tau la berapa ratus kena spend untuk 100pcs tu. ^_^

Steam boat & Dim Sum


Lunch Menu with Kampung style


Carrot Cake


Dimsum


Crab Curry


Steam boat


Carrot cake in the oven ( Baking in progress )


2018 Punya Cerita laaa

Tahun 2018, I tak pernah pun update lagi story kat blog ni. Tadi baru ada kesempatan untuk mentelaah past entry kat blog. I gelak terbahak bahak membaca entry yang lepas lepas. Punya la diri ini tak matang. Tapi sesungguhnya I rindu my old personality. So carefree, so enjoy, so childish. Well, sekarang ni pun macam tak berapa matang juga. ^_^

Bila baca kisah kisah lalu, it’s bring a lot of memory. Tanpa sedar I tergelak tahap level nak masuk hospital bahagia. Dekat ofis depan reception kaunter I mengilai macam kak Pon atas pokok pukul 12 malam. Bila orang Tanya, Why? I Cuma jawab please ignore me ok. Lemme be in my own world. Hari ni I nak taip using my old personality yang gila gila tu. Should I? ^_^.  Vasugi my partner in crime hari ni coti puloks. Maka terpaksa la I jadi backup kat  reception kaunter.  Tapi itu pun half day aja. Tengahari nanti ada budak Tika ni pula yang ganti.

Back to the story, geng gila kuasa dua dah lama berpecah. Maksud I geng sengal zaman bujang bujang dulu sudah bawa haluan masing masing. Zani join company logistic lain, Kak sal dah transfer ke Starbuck, Kak Liz remains lagi kat Unilver, Shida join company logistics yang lain, Nora pun sama, KakTim masuk Ayamas, Nurul jadi housewife, Kak Rini unknown company, Yana Embok after married tak tau keje ke housewife, I plak dah join developer company. Well, all of us mostly dah bawa haluan yang dah tak seiring dan sejalan lagi dah. Believe me or not, even I kat company sekarang pun sampai kini masih bermode lone rangers. I dah tak berminat nak join group makcik bawang ke, makcik tomato ke, sengal version 2 ke. I dunno why but I feel it’s not the same anymore. Cuma I notice 1 thing, kat current company if I manage to get close with any staff despite Vasugi and Pakcik Din, that staff will not stay longer. I mean dorang tak lama kemudian resign, better offer, quit the job. Seriously tak tipu woo.. T_T But I put in positive thought la maybe that person dihadirkan buat seketika untuk mewarnai hidup berkawan I. Or else my friend circulation only involved with Vasugi and Pakcik Din. Kesian kan. Tapi it’s good becoz both of them are very good quality friend. Susah senang boleh tompang berkaki kaki.. Nak mitak tolong inshaAllah within power takkan segan membantu. Alhamdulillah.

Tahun 2018 ni inshaAllah ahli keluarga kecil kami akan bertambah. Yes, I’m currently 36 week pregnancy. This pregnancy I just keep it low in radar. I tak ada warwarkan sangat yang I tengah preggy. Amik photo walopun perut dah 36 minggu surprisingly tak berapa nak nampak keboyotan itu. Preparation for the new baby ini masih lagi pelan pelan kayuh. Ohmaigad, bukannya apa. Masa ni juga la berlaku macam macam yang memerlukan kewangan. Sebagai contohnya, road tax & insurance nak kena renew, kereta pula tetiba memerlukan perhatian di workshop, hubby punya job pun tetiba ada kesukaran. Everything berlaku hampir serentak. Kami sekeluarga hanya mampu pasrah dan berdoa agar dipermudahkan segala urusan. Sambil taip ni pun I masih berdoa di dalam hati.


Bila mengandung ni kan tak sah kalau tak berkait dengan mengidam kan? I pun ada juga la rasa rasa nak makan tu. Tapi masih boleh dibendung lagi. Cuma this few days I rasa nak makan benda seperti dibawah:

Slab Apple Pie



Roti John Titiwangsa ( Datuk Keramat )



Sushi



King Crab




Yang last ni tak pasti la dapat ke tak dapat nak merasa. Encik Hubby plak tak boleh nak makan sangat seafood kerana gout. Kalau I pergi makan sorang sorang dia plak terkebil kebil tak makan kesian plak kan? ^_^

Wednesday, July 26, 2017

Baking Mode: Cappucino Cheesecake


            Last   weekend I teringin nak makan cheesecake. Memandangkan I ade beli setebal tebal alam buku masakan untuk dessert semata “Bon Apetite Dessert”, jadi I ambil keputusan untuk study resepi resepi kat dalam tu. I selak la bahagian cheesecake. Buku resepi ni sangat tebal dan keras kulitnya. Kalau jatuh kat kaki, maybe boleh retak kot tulang, depends la kot. Bahagian resepi cheesecake, I tengok bajet macam senang aja. Study how to do crust, filling and topping. Terus memorize the recipe ( ini short term memory je) sambil checking dalam fridge stok barang yang masih ada.





            Lepas check tengok banyak barang barang takde so I decided nak pergi beli dekat Bagus Baker Supplies Seksyen 13. I suka beli barang barang bakery kat sana pasal stok nya pelbagai, mata boleh jadi rambang. Senang cerita seronok bershopping sampai habis beratus pun tak sedar. Ape? Ingat shopping baju and handbag je abes beratus?. Ok cut pasal tu. I ajak my hubby pergi sekali. So hubby ikut juga la. If dia tak nak ikut, I pun boleh je drive sendiri ke sana. The thing is my hubby tak nak bagi I drive sensorang which I dunno why. I rasa my driving skill lagi mantap dari dia kot ( huh riak eh..). But it’s true.. Hahahah.

            Satu perangai I bila buat cake ni, I tersangatlah suka derhaka dengan resepinya. Mula la I nak modify dengan menambah nambah bahan yang takde dalam senarai. For me, I like to follow the recipe but I suka if the recipe is according to my own. Baru lah ade, hak cipta terpelihara kan..? Lepas tu kan, bila dah modify recipe ni dan hasilnya ternyata sedap, I dah lupe sukatan bahan bahan yang I pakai tu. Lagi best dah lupa plak ape mende yang I taruk dalam resepi tu haaa.. What a waste. Kira resepi prototaip je la kan. Nak buat balik dah lupa… My bad my bad.. ^_^

            My hubby, my M.I.L and my mom pun selalu pesan. Buat resepi tulis balik. Nanti lupa. Tapi standard la iyakan dulu. Lepas tu, lupa juga nak tulis resepi.  Anyhow, ini I share kan dulu resepi yang I buat according to my own. Bab sukatan tu sorry to say ye. Seriously I memang pakai agak agak aja. I tak measure tepat pun. Hebat takk? Hahahah

Cappucino Cheescake

Crust:

1 pack digestive biscuit size 250gm rasenye. ( Hancurkan guna alat yang korang ada. Lesung batu pun boleh, kisar kering, or food processor. Jangan ada ketul ketul biskut tu. Biar betul betul hancur. )

1 genggam Nestle cornflakes (kisar hancur guna mesin kering. If ade food processor lagi bagus. I tak advise pakai lesung, tapi kalo rajin guna kekdah ni sila kan ye. Janji hancur. Nak guna apa apa pun boleh)

1 cubit cubitan garam

Suku pack butter. Cairkan dulu pun boleh. Pasal I malas, I biarkan suhu bilik. Bila dah lembik butter tu gaulkan dengan semua bahan kat atas.

Cara Buat:

Gaulkan kesemua bahan2 yang dihancurkan. Alaskan spring foam dgn butter, minyak,. Masukkan bahan tadi ke spring foam. Tekan tekan ala kadar je. Sebab kalo tekan padat padat, nanti crust tu jadi keras. I cakap pasal I buat camtu. Hahahaha, so jangan buat. Pastu based on resepi ni, crust itu dibakar around 10min api suhu 150 darjah C. Inipun kena tengok jenis oven juga. If oven jenis panas, boleh kurangkan suhu. Tak yah masak lelama pasal nanti nak bake lagi cheese filling guna water bath. Biarkan sejuk seketika.

Filling

3 pack Philadelphia creamcheese size 250gm. ( Pakai cream cheese lain pun boleh. I beli Philadelphia pasal masa tu ade offer. )

1 teaspoon cappuccino flavor

250gm milk chocolate dicairkan ( guna dark chocolate pun boleh. Tapi kena pandai play around dgn kuantiti gula. Since that milk chocolate ni dah manis, I guna 1 cup brown sugar je dah cukup. Cairkan guna double boil. If malas, pakai microwave pun boleh. I guna microwave aje)

¼ cup cocoa powder

4 biji telur ayam saiz A

Cara Buat:

Putar cream cheese, cocoa powder, gula & chocolate cair. Putar sampai sebati. Kemudian, sebiji demi sebiji masukkan telur. Sambunng putar sampai nampak sebati. Ambil spring foam yang ada crust tu dan tuangkan adunan cheese ke atasnya. Ketuk sikit bagi rata. Jangan over ketuk nanti barai spring foam, abeh terkeluar kesemuanya. Isikan air ke dalam satu bekas yang boleh fitkan spring form tu. Since that I takde bekas besar, I guna disposable baking aluminium foil. Isi air dalam tu agak agak nak half tinggi spring form. Bakar dalam oven pakai water bath selama 1 jam suhu 170 darjah C camtu la. Spring foam tu I guna size 8”.

Topping

100gm milk chocolate

Agak agak whipping cream

Sedikit cappuncino flavor

Butterscotch chocolate chip

Cara buat:

Masak topping ni bila kek sudah masak ye. Jangan pi gatal buat awal sangat. Pasal ganache ni akan mengeras bila sejuk. Guna double boil. Masukkan coklat, whipping cream, cappuccino. Kacau hingga sebati. Tutup api & baru masukkan butterscotch. Later on toppingkan atas cheese cake. Tudia siap…

Ni I ada upload, outcome nya. Selamat mencuba. I buat jadi. Kalo tak jadi, jangan salahkan resepi. Salahkan diri sendiri sebab tak pandai bake.. Plus, since I guna method agak agak. Kena lah pandai agak ye..

Chill.. ^_^

Hahahahah..




Thursday, June 22, 2017

Siri Repek Corner: Ramadhan

Siri Repek Corner: Ramadhan: Tahun 2017 rasa macam tak berapa nak rajin pula I nak update blog ni . I rindu sebenarnya nak update entry. Ada banyak perkara yang nak d...

Ramadhan & Raya 2017


Tahun 2017 rasa macam tak berapa nak rajin pula I nak update blog ni. I rindu sebenarnya nak update entry. Ada banyak perkara yang nak diluahkah tetapi kena mengambil kira juga sama ada hal ini wajar atau tak update. Manalah tau ada pihak pihak yang terbaca dan terperasan dirinya adalah subjek yang diperkatakan. Semua boleh claim “ Blog aku suka hati aku lah nak update apa. Tak suka takyah baca”. Well statement camtu I have no comment la. Masing masing punya pendirian.

Ramadhan tahun ini I biasa sahaja la. Rutin sebagai bunda Nadra, isteri Mr Laboo, as a menantu for Zahari’s clan is considered as a big role juga. Most of the time ketiga-tiga roles ni berlaku serentak. Bila hal ni berlaku rasanya masa tu la I jadi Gal Gadot “Wonder Woman”. Tahun ni giliran beraya sebelah keluarga suami. Looking forward since that ini first raya dengan keluarga mertua. Tahun lepas suami ikut beraya ke kampong I di Qelate. Mana mana readers yang follow my blog patutnya tahu I baru kawen tahun lepas. Hahahah

Persiapan raya pada tahun ni, I dah tempah baju raya 2 pasang 3 bulan awal. Alhamdulillah, baju tu siap before puasa. Good, & tak perlu pening pening. Tema tahun ini dengan suami ialah color royal blue. Cinonet tu pun I hantar baju tempah juga untuk dia. Kiranya kedondong  (sedondon) la kami sekeluarga.. Cuma belum siap lagi dan dijangka pada hari ini ( 22 June ). Biskut raya pun I sempat juga buat dalam 5 jenis. Walaupun berkalut dengan anak, I gagahkan juga misi raya tahun ni untuk buat biskut raya sendiri. Sebab I dah declare janji dengan mom nak bawak balik biskut raya homemade pada Hari Raya Ketiga nanti. I jenis janji ditepati. Once dah bagi statement "janji manisku", sedaya upaya I akan kotakan. Nanti I update picture homemade  biskut. Kalau rasa nak tempah, buat masa sekarang I tak berapa confident nak ambil tempahan. Bukan pasal takut resepi tak sedap, I confident biskut I sedap ( cewah boosting mode. ^_^ ). Cuma kekangan masa dengan Cinonet ni. Bila Cinonet nak mode melekat je dengan I, susah la sikit I nak concentrate buat biskut. Plus, I jenis utamakan janji. Bila janji nak siap pada this dateline suddenly tak dapat siapkan, I rasa bersalah sangat sangat & menghampakan orang. I tak suka feeling macam tu. Senang citer komitment tak mengizinkan I.   

Red Pearl

Red Velvet my own recipe

 Tart Gulung

 Semperit

 Famous Amos

My lil Cinonet:

Thursday, March 16, 2017

My Kitchen lil thing

Doing some masak masak at home. Tadaa, dinner. Looking forward for another menu next time.

Chicken Boneless Teriyaki 


Chicken Green Sambal


Turmeric Fried Fish with Shallot


Stir Brocolli with Buncis ( luper the name in English ^_^)


Pufftry Pizza

Dah beranak la wei.. ( Backdated Entry)

Hola semua readers or fans of siri repek corner i. Buat pengetahuan semua, ini adalah kali kedua draft yang ditaip oleh me setelah menaip beberapa perenggan yakni ilham mencurah-curah sudah terlupus tanpa sengaja. ( Frust sungguh gilerrr). Terpaksa la me menaip lagi sekali dan of course content nya takkan sama.. ( Aahh... ! Ok relax and retyping. By da way jangan luper save yeee...! Take note meself ~ ungkapan baru)
Kita citer dari mula mula masa hari I kena rush pegi hospital. Pada hari Jumaat 9 Dec 2016, I dah siap siap nak pegi keje cam biasa la... Siap mekap bagai until my sister in law tegur.. " Wah, cantik cantik sangat hari ni"

So I jawab la saje je nak melaram. Dalam hati cakap mana tau nak terberanak ari ni atleast macam CikTa, mekap sikit takdela pucat lesi muka. Huh, mulut tu masin sungguh.

Suami hantar I cam biasa. Sebenarnya that day I pegi keje after 2 days mc. Bila sampai office, colleagues pun tegur la..

"Eh, belom beranak lagi ke?"

"Ha ah belum. Nak beranak kat office agaknya"

Start waktu bekerja I masih lagi lincah and gelak macam biasa. Tiba tiba nak pegi toilet buang air kecil. Dekat panties ade bleeding sikit. 

"Eh, takkan period?"

Sengal kan. Tu la dia. I tanya my partner Vee. Dia cepat cepat suruh I pergi hospital untuk checkup. I masih lagi waswas sebab mana tau kot belum time nya lagi. Nanti tak pasal pasal kena halau balik dari hospital. Sebab dalam minda sedar i mengatakan tanda nak beranak ialah pecah air ketuban. Sebab lom pecah I masih macam biasa. Dah kena paksa dengan Vee barulah I terhegeh hegeh call my hubby. Kelam kabut dia datang ambil I kat office.

Patut tak I crita dialogue dalam kereta? Part suwit suwit moment. Uh, tak yah la kan. Skip that suwit suwit moment tu, sampai je kat hospital, i pegi checking kat kecemasan bahgian bersalin. Kena register, tunggu nurse attend. Kemudian kena pakai alat untuk check contraction. Sebenarnya I dah rasa perut kebas kebas sepanjang hari tu tapi tak ambil pot sangat pasal I rasa macam kembung perut nak terkentut. Pastu nurse pakaikan 1 alat yang I dah lupa namanya, dia biarkan I terkontang kanting dengan alat tu. Ade keluar graf tinggi rendah resultnya. Nurse tanya pada I

"Puan macam mana? Ada rasa sakit tak?"
"Sakit yang macam mane tu nurse?"
"Sakit contraction la. Kat graf ni memang kerap contraction Puan"
"Hmm, macam belom sakit" sambil I tersengih macam kerang busuk.
"Eh, peliknya. Patutnya dah sakit ni" 

Nurse tu keluar dan mendapatkan kawan dia yang lain. Memperkatakan tentang diriku lerr tu. Masa tu sempat lagi i duk pikir, agaknya tak sakit kena tendang balik ni. Tak lama kemudian nama i dipanggil

"Puan Dasnita.." ( bukan nama betul)
"Iyeeee..."
"Sila ikut saya ye"
"Baik..." Lorr ingatkan boleh balik

So, I dibawa naik ke floor atas dekat wad bersalin. Masa tu dah pukul 11am ++. Kena tunggu untuk wat registration. Husband kena register then baru I dapat tag hospital. Ala.. yang ade nama kita pastu cucuk jarum untuk masukkan air. Pastu kena check bukaan. Rupa-rupanya dah 3cm. I masih duduk lepak lepak, jalan jalan, tegur tegur orang sebelah . Yang orang sebelah tu pulak semuanya muka berkerut menahan sakit tu 3cm juga la. 

Dorang tanya i macam tak sakit nak beranak je. Pasal nampak i nih ligat & lincah semacam je. Berjalan ke sana ke sini baca notis papan tanda. pastu pergi toilet. Dekat pukul 3.00pm baru lah nurse panggil I, masa tu i tengah berborak dengan suami dekat luar. Masa nurse panggil ada lagi 3 patients yang dah dapat katil macam. So kami dibawa ke ward. I masa tu masih kuat berjalan so tak guna la wheelchair. Sampai kat ward i dapat katil tengah whereby depan i kiri except kanan with the babies. Tapi tak lama kemudian jiran katil belah kanan dah kena tolak masuk labor room. Tinggallah i sensorang belom beranak. Sempat juga I bermesra dengan jiran katil belah kiri. Baby dia comel sungguh. 

Tu diaa fasa tak rasa sakit i sampai lah pukul 7.00pm contraction dah mula rasa kerap. Tapi I masih lagi boleh tahan sakit. Boleh lagi pergi ke toilet  dan rasa macam nak buang air besar pun ada. Tapi takde rasa nak terkeluar najis.Kemudian dalam pukul berapa tah I kena panggil oleh nurse untuk check bukaan. I turun daripada katil pergi berjalan ke bilik doktor yang check bukaan tu. Nurse cakap,

"Puan masih lagi 3 cm. Pukul berapa tadi puan check 1st bukaan?"
"Dalam pukul 12.00pm camtu la" 

Nurse tu pula keturunan Serani pasal nama dia Maria apetah macam keturunan Portugis aje. Dia tanya I

"Puan ade minum air selusuh ke, air yassin ke, atau air zamzam ke?"
"Ade minum air zamzam sikit dalam pukul 9.00pm camtu. Kenapa ye?"
"Sebab patutnya daripada pukul 12.00.pm. Sekarang dah pukul 10.00pm patutnya dah boleh buka banyak dah"

I tersenyum.

"Ye la, saya rasa contraction kerap, ingatkan dah buka banyak dah. Masih lagi 3cm ye?"
"Sebabnya macam ni puan. Kalau puan minum air macam tu, jangan tutup penutup botol nya. Macam tutup pintu rahim"
"Saya punya botol jenis tekan atas kalau nak minum. Tapi takpe nanti saya buka penutup nya"

Lorr baru lah I tau minum air zamzam ke air selusuh ke, air yassin ke, botol kena kasi bukak. So bila dah sampai ke katil i buka kan penutup dan sambung baring. Ingat nak tido la kejap.. Huh, jangan mimpi.. 
Pukul 12am tu i dah mula rasa sakit yang takleh nak bangun dan takleh nak buat apa. Nurse panggil untuk buat check bukaan, I cakap I takleh nak bangun. So kena angkut angkut dengan katil. Check bukaan dah 6cm. Perhh kalau I tau kena buka penutup botol, i buka awal-awal. Hahahahaa

So, 12.00am camtu i dah kena angkut masuk labor room. Kat labor room lagi rupanya kena tunggu sampai 10cm. Masa nurse kat labor room nak check rahim, dia perasan suhu badan i tinggi seperti demam. Tak boleh bersalin, hold dulu kasi temperature reda. Dalam sayup-sayup tu i terdengar,

"Kenapa tak check patient ni demam ke tak sebelum masuk labor?"

Lepas tu i terdengar nurse ke doctor cakap-cakap,

"benda ni kalau kat hospital swasta 1 saiz kecik ni RM300" lepas tu dengar lagi doctor tu cakap.."takpe yang ni saya tolong dia"

Tah apa benda doctor kasi kat i nak kasi demam kebah, lepas lebih kurang 15min camtu demam menggigil i reda. I dah tak rasa sejuk-sejuk lagi.Pukul 3am nurse check bukaan. Sempat lagi i tanya

"Dah berapa cm nurse?"
'Dah 8cm dah, kena tunggu lagi 2cm ye?" 
"Orait"
I pun tunggu lagi la.
Contraction dah kerap giler, tak sempat nak ready dia datang lagi macam gelombang. Kejap-kejap tukar position tapi still tak puas hati. Dan bila bukaan dan 10cm, nurse suruh i teran. I tanya balik?

"Camne nak teran ye?"
"Pernah berak sembelit yang susah nak keluar?"
"Hmm saya jarang sembelit la nurse." Huh, menjawab tuuuu
"Beranak ni macam berak sembelit"
"Betul ke nurse?"
"Ha ah, cepat la teran"
"Saya blurr la nak teran"
"Takpe, kamu berlatih teran dulu. Nanti dah boleh teran baru panggil saya. Kamu tak pernah pergi kelas antenatal ke?"

 Krik krik krik I terkesima. Biar betik nurse ni nak suruh I berlatih teran dulu.

"Saya takde masa la pergi kelas tu"
"Dah, kamu pergi teran dulu"
"Tapi saya tak tau camne nak teran"
"Takkan kamu tak tau berak sembelit. Teran berak sembelit laa!!" nurse tu dah naik suara.

Nasib baik i tengah sakit kalo tak terbang semua barang-barang tu. Sabar je laaaa..
Bila dah boleh teran, ntah macam mana bleh plak tau teran.

"Nurse.. saya dah tau nak teran dah" 
"Ye ke, ok bagus" 

Bila dah boleh teran tu, tah macam mana i asyik terputus nafas so my baby asyik keluar masuk keluar masuk pintu rahim. Nurse plak dah panggil Hubby untuk membantu I memberikan kata-kata semangat. I masih lagi berusaha sedaya upaya nak mengeluarkan bayi, dalam hati berkata, "apesal susah sangat nak keluar ni?" Tak lama kemudian pastu, my baby girl berjaya dilahirkan, nurse rushing bawa dia keluar lepas tunjukkan baby tu. I nampak my baby, "ini ke anakku?". My hubby pun keluar dengan separuh lembik juga. Reason? Sebab dia dah ternampak nurse tu gunting live wife dia macam mana. Actually disebabkan I teran terputus putus baby asyik keluar masuk, natijahnya my baby tak breathing for a while. Dia kena masuk oksigen.

Sambung taip hari lain.
Note: Lorrrr... ingatkan dah abes taip. Rupa-rupanya tak abes lagi.. Potong stim tol.

Takpe in nutshell, after semua insiden di atas berlaku. Alhamdulillah my baby lahir sihat walafiat, takde jaundice. First feeling masa pegang dia, I tak mampu nak tahan air mata. Syahdu dowwwhh.. I cakap kat Hubby.. "This is our first child.. so adorable.. " waaa potong bawang lagi dengan Hubby.

 Ini la my doter: Nadra Faiha
Suwit tak beliau?? 💆