Hola
everybody. Dah lama tak bersiaran di sini. I pun selalu takde inspirasi
nak taip topic apa. Hari ni kita crita topic express. Iye la, zaman sekarang
semua perkara nak kena express. Lebih lebih lahi untuk ibu yang bekerja. Semua perkara
nak kena siap cepat, langkah pun kena pantas. Point kat sini sebagai ibu yang
bekerja selalu rasa nak sediakan menu menarik untuk santapan keluarga. Selalu ada
kekangan masa tak sempat nak itu nak ini. Kadang balik dah kepenatan nak
sambung layan anak anak, suami, masak dan etc.
I pun tak menafikan ada juga mengalami situasi sebegitu. I suka
masak. Selalu nak cuba masak masakan yang I tak pernah cuba. Maksudnya mencuba
resepi baru, mengolah resepi mengikut
barang yang ada kat rumah. Lebih lebih bila dah anak anak yang masih kecil,
masa memasak kat dapur kena compress jadi sesingkat mungkin untuk siapkan
hidangan supaya dapat cepat makan. Sangat sangat challenging tau kalau nak
masak sambil kena perhatikan anak anak kat depan sedang buat apa especially
kalau ada nak yang tengah aktif merangkak plus suka pula mengutip benda untuk
dimasukkan ke mulut. Tengah potong bawang tiba tiba anak dah amik habuk lagi 3
saat dia terus nak masukkan ke dalam mulut. Bergegas la si ibu berlari- lari
menjerit jerit “ No…!” dengan harapan anak tu tak masukkan ke mulut. Tapi tau
lah kan budak kecik, apa dia kisah. ^_^!
So bila namanya express
ni, tempoh memasak kat dapur bagi seorang ibu yang ada beberapa anak kecil ni
semestinya kenalah singkat. Masa ni term supermom, multitakingmom, dan
macam macam term lagi akan jadi motivation factor bagi seorang ibu bila nak
masak. I la salah sorang yang macam tu. Bila I masuk dapur sekarang, segala
teknik resepi orang orang dulu kata nya resepi tu boleh jadi aunthentic or resepi padu I kena lempar jauh jauh kalau
process dia sungguh complicated dan renyah. I takut tak boleh nak cope masa memasak
dengan melihat anak anak. But still kalau nak makan benda benda macam tu, I kena
come out with alternative copypaste look alike resepi tapi guna cara express.
Kalau I masak lauk
berkuah seperti kari, varuval, kurma, sup, sambal, rendang, tomyam, kuah percik mcm ayamas, perapan ayam,
etc, I akan blender sekali dengan minyak bersama dengan bahan bahan kisar. I tak
guna air. Based on observation kalau blender ni dengan air, for me dia amik
masa lama untuk pecah minyak. Plus, terpercik percik ke dapur I tak suka. Dan berisiko
kalau I masak sambil dukung anak. Solution blender dengan minyak, rempah tu
kurang memercik plus dia cepat masak. Mengikut kajian I la bila di dapur I suka
observe kaedah mana paling cepat dan sedap.
Kita kena tanamkan
dalam diri yang memasak untuk keluarga ialah satu perkara yang menyeronokkan.
Lebih puas hati bila lihat ahli keluarga makan dengan berselera. Pujian tu
datang ke belakang la, bukan hadap sangat dengan pujian. Walaupun I ni suka
memasak, I makan pun tak seberapa. Mungkin sebab dah ambil bau kot.
So kat sini I nak
highlightkan kita sebagai ibu yang bekerjaya ni tak perlu rasa rigid sangat nak
memasak follow resepi bagai nak stress. Just go with the flow, cooking
with your heart. Dalam resepi ade barang
A, dan kat rumah xde barang A, tak perlu
pening pening, pakai apa yang ada. Kalau yang tak berapa biasa di dapur , ambil
masa bersesuaian dengan diri. Masak tak perlu pressure. Takperlu nak potong
bawang secantik mungkin, kalau kopek bawang ade tertinggal selapis kulit, xpe. Tak mati pun kalo ade selapis kulit bawang
terlekat. Let it be je. Bukan nak masuk pertandingan masterchef. Cuma agak agak
la kalo tak kopek lansung.. ^_^
Kalau orang kondem gaya
atau cara kita masak masakan tu salah, tak payah kita rasa down sangat. Mana
yang rasa boleh ambil panduan tu kita ambil lah. Orang yang suka kondem tu
kadang kadang lagi teruk daripada kita pun. Iyelah, salah sendiri tak pernah
nak mengaku. Salah orang laju je dia marking. Orang macam ni kalau sakit tengkuk
pun dia salahkan bantal. Jadi, kita biarkan dia terjun dengan labu labunya. Dan
biarlah kita berbahagia dengan cara kita, betul tak? Kalau kita rasa nak masak
gulai ikan, ikan tu nak masuk dulu ke kemudian ke, suka hati la sebab kita yang
akan makan kan? Pendapat orang yang kondem tu tak penting nak masuk kamus
sentap hidup kita. Yang paling penting ahli keluarga kita gembira bila makan
masakan kita.
Sekian dulu la…